A kormány a napokban postázta ki az utolsó kérdőívet a Nemzeti Konzultáció keretében. A kérdőív kétoldalas részéhez mellékelten kaptunk egy nyilatkozatot és egy kísérő levelet, melyben a miniszter nevében magyarázzák meg, hogy miért költöttek ennyit, most, amikor rengeteg plusz költséggel sújtják a magyar állampolgárokat. Itt az autósokra kivetett sarcokról nyilatkozom, mert a többiben nem tartom magam illetékesnek. Persze, ha a kormány tényleg figyelembe veszi a véleményünket, akkor megtérülő befektetés is lehet a konzultációból.

Aki már kibontotta a borítékot, és meg is nézte, az már találkozott a harmadik kérdéssel is, melyről most írok egy pár sort. A 8,2 millió embernek feltett kérdés azt tudakolja tőlünk, hogy kiterjesszék-e a gyermekes családok szocpolját új autóvásárlásra is.

Az ötlet közel sem újszerű, hiszen ehhez hasonló már szerepelt a márciusi Népesedési akcióterv javaslatai közt. A terv kidolgozásáért felelős, valamint az állami pénzcsapok felett őrködő Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) most azt közölte az autós szaksajtóval, hogy vizsgálja a javaslatot.

A minisztériumhoz számos kérdés futott be a támogatás mértékével és forrásával kapcsolatban, de az NGM azon kívül, hogy a vizsgálat tényét megerősítette, semmi konkrétumot sem árult el az üggyel kapcsolatban.

Egyelőre csak a járművek, illetve a családok nagyságáról van információnk, hiszen a Népesedési Kerekasztal nemrég elhunyt szervezője, Kopp Mária április első hetében azt nyilatkozta, hogy Matolcsy György miniszter úr beszélt neki erről: “a vissza nem térítendő autóvásárlási támogatást kifejezetten sokgyermekes családokra szabnák, olyan nagyobb gépkocsi vásárlásához, amelybe befér legalább négy gyermek”.

Ahogy a cikk elején már említettem, ha a kormány komolyan veszi a dolgokat, akkor megvalósulhat Orbán Viktor egykori álma, miszerint minden család rendelkezik három gyerekkel, legalább három szobával és autóval. Az tény, hogy rengeteg család számára fontos lenne ez a lépés, de véleményünk, és a szakértők véleménye is az, hogy mégis rossz irányba indult a kormányzat ezzel kapcsolatban.

Kérem, az előző mondatomért ne átkozzanak meg, és annál inkább ne képzeljenek el egyik párt tagjaként sem! Én egyszerűen arra a tényre alapozom állításaimat, hogy Matolcsy kijelentése alapján ezt a támogatást csak a hat vagy annál több személy utaztatására képes autóra lehetne igényelni. Azok, akik az autós szaksajtó cikkeit, híreit olvassák, tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy a kiírásnak megfelelő autó manapság közel tíz millió forintot kóstál, amit egy háromgyermekes család húsz százalékos támogatással sem tud kitermelni. Az ésszerű embernek persze rögtön eszébe jutna, hogy használtautót vásárolna a pénzből, de erre a jelen kilátások alapján nem lesz lehetőség.

Persze azt a pénzt, amit a kormány erre a célra szán, ésszerű és meggondolt törvényhozás mellett ugyanúgy ki lehetne osztani a rászorulók közt. Itt említem meg, hogy nem ártana jelen esetben összehívni egy autós érdekképviseletekből álló kerekasztalt, ahol a szakemberek véleményét, hozzáértését felhasználva kifogástalan törvényjavaslat születhetne. Azonban erre még várni kell, mert a kormány augusztus 20-ig várja vissza a kérdőíveket, melyek elemzése több hónapig is eltarthat.

Kategóriák: Hírek

Lépj be a Facebook-ra, hogy hozzá szólhass.

Kiemelt Videó

NFseC – az új...

Megjelent: 2018. január 2.

Csökkent az üzemanyagok ára

Megjelent: 2017. április 28.

Audi RS3 LMS USA...

Megjelent: 2017. április 27.

Emelkedik az üzemanyagok ára

Megjelent: 2014. szeptember 15.

“A legszínvonalasabbbb hazai Audis...

Megjelent: 2014. július 30.

Emelkedik a benzin ára

Megjelent: 2011. december 27.

Itt a tavasz, itt...

Megjelent: 2013. április 15.

Audi RS3 LMS USA...

Megjelent: 2017. április 27.

Audi Urban – a...

Megjelent: 2011. szeptember 12.

A Mazda felé kacsintgat...

Megjelent: 2011. június 15.

Jelenlegi üzemanyagárak:

Benzin:
359
Dízel:
356

Audi találkozók elsőkézből

Oldalunk jóvoltából bármikor értesülhetsz az országban megrendezésre kerülő találkozókról. Sőt, Te magad, szervezőként is kérheted, hogy feltüntessük a találkozód.

Kövess minket a Facebook-on!

Képek az Instagramról:


Instagram