Júliustól már megjelenhetnek a gumikereskedőknél a minősítő címkékkel ellátott gumiabroncsok, novembertől pedig már csak olyan terméket lehet forgalmazni, amelyen megtalálható a három betűből álló jelölés – mondta Urbán Péter, a Magyar Gumiabroncs Szövetség (MGSZ) soros elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. 2012. május 30-tól engedélyezett az abroncscímkék önkéntes használata.

Az első két kategória a háztartási gépeken feltüntetett energiatakarékossági osztályozáshoz hasonló, a harmadik értéket, a külső zajt decibelben adják meg, amelyet egy, két vagy három hanghullám-jelölés kísér, a leghalkabb abroncsok egy, a legzajosabbak pedig három hullámot kapnak.

A szakember hozzátette: a gumiabroncs-jelölés három jellemzőről – gördülési ellenállás, nedves tapadás, külső zajszint – ad információt. A jellemzőket a gyártók maguk mérik és adják meg, viszont ha a fogyasztó felülértékeltnek tartja az abroncsot, és ezt kifogásolja, akkor az adott állam által kijelölt akkreditált laboratórium vizsgálja meg a terméket. Magyarországon még nincs ilyen laboratórium.

Morenth Péter ügyvezető elnök úgy vélekedett, a gyártók visszafogottak lesznek, és inkább alulminősítik a termékeiket. Felhívta ugyanakkor a vásárlók figyelmét, hogy ha magas minőségi jelzéssel ellátott, ismeretlen cég által gyártott import termékkel találkoznak piacon, azt kezeljék fenntartással.

Érdemes továbbra is figyelni a független abroncstesztekre, hiszen – ahogy az autók töréstesztjeinél is történt- a gumigyártók vélhetően az új termékeiknél a három jelölt kritériumot helyezik majd előtérbe és egy idő után, mindenki hozza majd a maximumot. De számos további fontos kritérium létezik, amelyeket ez a három adat nem fed le.

Forrás: MTI

Lépj be a Facebook-ra, hogy hozzá szólhass.

Kiemelt Videó

NFseC – az új...

Megjelent: 2018. január 2.

Csökkent az üzemanyagok ára

Megjelent: 2017. április 28.

Audi RS3 LMS USA...

Megjelent: 2017. április 27.

Emelkedik az üzemanyagok ára

Megjelent: 2014. szeptember 15.

“A legszínvonalasabbbb hazai Audis...

Megjelent: 2014. július 30.

A gázolaj ára megint...

Megjelent: 2011. március 16.

Audi AS6 ABT

Megjelent: 2011. december 14.

Éves jelentés 2011

Megjelent: 2012. április 4.

Az Audi tervei

Megjelent: 2011. június 28.

Drágul az üzemanyagok ára

Megjelent: 2013. augusztus 22.

Jelenlegi üzemanyagárak:

Benzin:
359
Dízel:
356

Audi találkozók elsőkézből

Oldalunk jóvoltából bármikor értesülhetsz az országban megrendezésre kerülő találkozókról. Sőt, Te magad, szervezőként is kérheted, hogy feltüntessük a találkozód.

Kövess minket a Facebook-on!

Képek az Instagramról:


Instagram