Autót mindenki tud mosni, de nem biztos, hogy szépen és a fényezést kímélő módon – állapította meg a brit Fifth Gear autós műsor egy teszt után. Az eredmény meglepő, érdemes tovább olvasni!

Érdekes összehasonlító tesztet végzett az Ötödik Sebesség csapata. A teszt során három egyforma Opel Astrát három különböző autómosóba vittek el. Arra voltak kíváncsiak, hogy melyik módszer árt legkevésbé a fényezésnek. A teszt előtt az autók az elérhető legdrágább polírozáson estek át, hogy lakkozásuk egyformán karcmentes legyen. Ezek után elindultak a mosókba, mindegyikük másikba. Az egyik egy gépi, a másik kézi mosóba, a harmadik pedig egy önkiszolgáló nagynyomású mosóba került. A teszt végén a felületet UV fénnyel és mikroszkóppal nézte végig egy szakember, az eredmény pedig több mint meglepő: az autót legkevésbé a gépi mosó karcolta össze. Az önkiszolgáló tisztításkor a nagynyomású mosó keféje, míg a kézi mosónál a szárazra törlés előtti gumi vízlehúzó ejtett csúnya karcokat a lakkozáson.

A tapasztalat: nem csupán a tisztításhoz használt szivacsok és kefék ejthetnek karcot autónkon, hanem a rajta maradt porszemek is. Ezért érdemes mosás közben többször öblíteni, hogy minél kevesebb szemcse maradjon a felületen. Megállapították még azt is, hogy a víz minősége is beleszól az eredménybe, hiszen a víz is tartalmaz kisebb-nagyobb részecskéket. Minél keményebb a víz, annál nagyobb mennyiségben vannak benne oldott ásványi anyagok, amelyek lerakódva és kiválva vízkövet képeznek. A vízkövesedés pedig nem csak a fürdőszobában okozhat gondokat: autómosás után minden vízcsepp nyomot hagy az autón, amit főleg a sötét színű autókon lehet észrevenni. A megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk: ha magunk mossuk autónkat tisztított vízzel, akkor biztosak lehetünk a jó eredményben. A Fifth Gear tesztjén ugyan alul maradt a kézi mosás, de csak a nem elég gondos eljárás miatt. A tiszta vízzel mosott autót ugyanis később sem kell políroztatnunk ahhoz, hogy újkori fényében ragyogjon.

Kategóriák: Hírek, Magazin, Tesztek

Lépj be a Facebook-ra, hogy hozzá szólhass.

Kiemelt Videó

NFseC – az új...

Megjelent: 2018. január 2.

Csökkent az üzemanyagok ára

Megjelent: 2017. április 28.

Audi RS3 LMS USA...

Megjelent: 2017. április 27.

Emelkedik az üzemanyagok ára

Megjelent: 2014. szeptember 15.

“A legszínvonalasabbbb hazai Audis...

Megjelent: 2014. július 30.

Drágul az üzemanyagok ára

Megjelent: 2013. augusztus 22.

Hibrid A3

Megjelent: 2011. április 19.

Audi Q5 hidrogénhajtással

Megjelent: 2011. május 19.

A következő generációs R8

Megjelent: 2012. február 8.

Napi látnivalók

Megjelent: 2011. november 7.

Jelenlegi üzemanyagárak:

Benzin:
359
Dízel:
356

Audi találkozók elsőkézből

Oldalunk jóvoltából bármikor értesülhetsz az országban megrendezésre kerülő találkozókról. Sőt, Te magad, szervezőként is kérheted, hogy feltüntessük a találkozód.

Kövess minket a Facebook-on!

Képek az Instagramról:


Instagram