Valószínűleg már mindannyian értesültünk arról, hogy mekkora gondot okozott hazánkban a tavaszi havazás. Szeretnék gratulálni azoknak, akik túlélték ezt a bajos időszakot és egyúttal én magam is köszönettel tartozom azoknak a hősöknek, akik segítettek a bajbajutottakon. Felemelő volt azt látni, érezni, hogy a magyar nép egy cél érdekében mennyire összetart, milyen önzetlen a honfitársa iránt. Számomra ez az ünnepnap ünnepségek nélkül is szívet melengető volt. Furcsa a hasonlat, de ma átélhettük azt az összefogást, mint amit egykor a márciusi ifjak tanúsítottak a forradalomért. Mi nem forradalmat csináltunk, hanem megmutattuk, hogy méltóak vagyunk abban a hazában élni, melyért őseink vérüket ontották.

Eszköz hiányában rohampajzzsal lapátolják a rendőrök a havat.

Eszköz hiányában rohampajzzsal lapátolják a rendőrök a havat.

A tegnap kezdődő havazások miatt rengetegen rekedtek a közutakon. A hófúvás miatt az utakat egyszerűen lehetetlen volt járhatóvá varázsolni. Szerencsére már majdnem mindenki biztonságban van. Azok, akik otthonuktól távol, az utakon reménykedtek, az emberséget tapasztalhatták meg. Az autópályákon kisebb szurkolói táborok keletkeztek, a rend őrei együtt drukkoltak a civilekkel, hogy a kamionosoknak sikerüljön átvágni a szalagkorlátot. A melegedőbuszokban idegenek beszélgetnek egymással, felnőttek mondanak le az ételről egy-egy gyermek számára. Akinek elfogyott az üzemanyaga, vagy a rendőröktől kap, vagy a mögötte álló autós fogadja be önzetlenül. Aki nem keveredett ilyen helyzetbe, az a rádiót hallgatva átélhette egy részét ennek a hangulatnak. Az emberek önként ajánlották fel segítségüket. A katasztrófavédelem munkatársai, a rendőrök, tűzoltók teljes erőbedobással tették oda magukat. A bevásárlóközpontok munkatársai a pihenésről lemondva nyitották meg kapuikat és biztosítottak menedéket. Az összefogás hihetetlen volt.

M1-ről légi felvétel.

M1-ről légi felvétel.

Ilyen méretű gondokat még sosem okozott a havazás. Noha előre jelezték az ítéletidőt, ilyen méretű gondokra senki sem számított. Lehet dobálózni azzal, hogy felkészületlenek voltak a hatóságok, de egy ilyen helyzetre nem lehet ennyi idő alatt felkészülni. Tudni kell, hogy hazánkban a hóekéket megyék cserélgetik egymás közt, hiszen országos, nagyméretű havazásra eddig még nem volt példa. Amit tudtak, azt megtették a hatósági szervek. Ritkaságnak számít egyébként is a márciusi hó. Az időjóslással foglalkozó szakemberek állítása szerint Magyarországon 20-30 évente van ilyenre példa.

Sikerült átvágni a szalagkorlátot. A korlátokat olyan helyeken is átvágták, ahol nincsen aszfalt.

Sikerült átvágni a szalagkorlátot. A korlátokat olyan helyeken is átvágták, ahol nincsen aszfalt.

Aki tud, ne induljon útnak! – tájékoztatott mindenkit a katasztrófavédelem. Az ország több pontján erre nem is volt lehetőség. Székesfehérvár és Bicske térségében a teljes forgalmat leállították. A Balaton északi partján, az észak-magyarországi térségben tucatos útlezárások voltak. Több autópálya szakasz is el- illetve le-zárásra került. Az M1-es pályát, ahol a legtöbb ember került tehetetlen helyzetbe, lezárták. Az M1/M7 budapesti kivezetőjét is lezárták. Az M7-esen Martonvásár után elzárták az autópályát, azaz a fel- és le-hajtás lehetetlen volt. A délután folyamán az M1-es Budapest felé vezető irányát megnyitották. Az M1 teljes felszabadulására azonban még várni kell. Országszerte érvényben van a kamionstop, Szabadbattyán térségét kivéve, itt ugyanis engedélyezték a forgalmukat. A vasúttársaságok járatai is késnek, már ha egyáltalán elindulnak. Az éjszaka során 500 ember dolgozik a sínek megtisztításán.

Munkába állt a 40 osztrák hókotró.

Munkába állt a 40 osztrák hókotró.

A média becsületét megmentették a különböző helyi rádiók, TV adók. Az országos médiumok alig közöltek híreket a helyzetről. Persze napközben munkába álltak az újságírók, műsorvezetők, de éjszaka az úton rekedteknek senki sem tudósított. Az Index.hu volt talán az egyik legjobb országos médium, de fél kettő körül itt is leállt az infóáradat. Az AudiBlog.hu sajnos elérhető újságíró és eszköz hiányában nem tudott tájékoztatni. Ezért elnézésüket kérjük azoknak az olvasóknak, akik bíztak bennünk és ránk kattintottak informálódás céljából.

Összefoglalva ennyit tudok mondani a nap történéseiről. Véleményem szerint a magyarok megérdemlik a dicséretet. Hatalmas piros pont mindenkinek, aki valamilyen úton-módon segített, vagy együtt érzett a bajbajutottakon/kal.

Lépj be a Facebook-ra, hogy hozzá szólhass.

Kiemelt Videó

NFseC – az új...

Megjelent: 2018. január 2.

Csökkent az üzemanyagok ára

Megjelent: 2017. április 28.

Audi RS3 LMS USA...

Megjelent: 2017. április 27.

Emelkedik az üzemanyagok ára

Megjelent: 2014. szeptember 15.

“A legszínvonalasabbbb hazai Audis...

Megjelent: 2014. július 30.

Napi látnivalók

Megjelent: 2011. szeptember 5.

Az Audi a 45....

Megjelent: 2013. július 24.

Mennyi az éves fenntartása...

Megjelent: 2011. február 27.

Audi A6 Hybrid

Megjelent: 2011. augusztus 30.

Új benzinár rekord!

Megjelent: 2012. április 16.

Jelenlegi üzemanyagárak:

Benzin:
359
Dízel:
356

Audi találkozók elsőkézből

Oldalunk jóvoltából bármikor értesülhetsz az országban megrendezésre kerülő találkozókról. Sőt, Te magad, szervezőként is kérheted, hogy feltüntessük a találkozód.

Kövess minket a Facebook-on!

Képek az Instagramról:


Instagram