Hiába rossz az idő, hivatalosan már beköszöntött a nyár. A szezon kezdetét már évek óta az iskola vége jelenti. Ekkor sok család táborba küldi gyermekét, ahol pedig még nincsen „trónörökös”, lázasan tervezik a tóparti hétvégéket. Sokan vagyunk, azonban akiknek a nyári kiadásokat előre végig kell gondolni, nehogy kenyér nélkül maradjunk a hó végén. Segítség és érdekesség képen is írtam ezt a szösszenetet, elgondolkodtató.

TT Balatonon

Az elmúlt években a Balaton a hazai turizmus egyik legvonzóbb célpontja, ezrek járnak az édesvizű tó mellé nyaralni, kikapcsolódni. A budapestiek az utazáson se sokat törik a fejüket, hiszen az M7-es pálya kiválóan használható, leszámítva a nyári vasárnap délutánokat. A többi régiónak sem okoz nagyobb nehézséget az utazás, amennyiben személygépjárművel indulnak el: műutak sora segíti őket. Vonattal már nem ilyen fényes a helyzet. Magyarország vasúti közlekedésének legfőbb problémája, hogy centralizált, szinte minden vonal a főváros felé vezet. Persze vannak mellékvonalak, de csak híján. Ennek a hiányosságnak a következménye, hogy az utazás régiók közt csak a főváros érintésével lehetséges, s ez jelentősen megemeli a menetidőt és megdrágítja az utazást. Gondolom, ezek után egyértelművé vált, hogy ebben az esetben az autóval való közlekedés éri meg jobban.

De mi van a fővárosiakkal? – A Budapestről érkezőknek vajon mi éri meg jobban? A vasút, vagy az autó? A tényeket vizsgálva adok választ a kérdésre.

forrás: elvira.hu

A MÁV-nál új szelek fújnak, áremelés nem volt, vagy mégis? – A személyszállítás díja a tavalyihoz képest nem változott, de bevezették megint a gyorsvonati pótjegyet. Azért írtam, hogy megint, mert anno a kommunizmus ideje alatt is volt ilyen. Számításaimat a legközelebbi balatoni településre, Balatonakarattyára végeztem. Sajnos azzal kellett szembesülnöm, a menetrendet nézve, hogy olyan vonat, amire nem kell pótjegyet váltanunk, alig akad. Persze van, nem is olyan idétlen időkben, de ezek másfél óra helyett 2 óra alatt érnek le. A pótjegy nélküli jegy ára 1860 Ft. A pótjegy a P betűvel megjelölt vonatokra az alábbi táblázat szerint 150 Ft. A továbbiakban én a pótjegyet tartalmazó jegy árával fogok számolni, mert véleményem szerint félóra megér ennyi pénzt. Gyors fejszámolással kiszámolható, hogy egy fő részére 2010 Ft lejutni a Balatonra. Oda-vissza ez 4020 Ft, s gondolom, hogy kettesben utazunk, így a hétvégi kiruccanás díjába 8040 Ft-ot nyom az utazás, ha vonattal megyünk. Nem kevés, de lehet, hogy kevesebb, mint autóval.

forrás: mav-start.hu

Balatonakarattya az M7-es autópályán a 90-es kijárat, az egyszerűség kedvéért 100 km-el számolunk. Egy átlagos autó 7 litert fogyaszt jól haladható körülmények közt. Ennek az üzemanyag mennyiségnek a cikk megírása idején kb. 3000 forint az ára. Ez oda-vissza 6000 forintot jelent. Egyelőre kevesebb, mint a vasút, de még nem vettünk matricát. Csak egy hétvégére megyünk, ezért heti matricát veszünk. Ennek ára kerekítve 3 ezres. A részösszegeket összeadva az autós utazás költsége durván 9 ezer forint. Egy ezressel több, mint a vasút, de félórával gyorsabb is.

forrás: autopalya.hu

Ezek után könnyen vágná rá az ember, hogy a vonat olcsóbb, de kíváncsiságból én eljátszottam a gondolattal, hogy abban az esetben is olcsóbb-e a vonat, ha egy hónapon belül minden hétvégénket a magyar tenger partján töltjük. Az eredmény meglepő: ebben az esetben havi matricát váltunk, s az autós utazások díja kb. 29 ezer forintban állapítható meg, míg a kötöttpályás utazások ára 32 ezer forint.

Persze ezek csak gyors számítások, de szerintem mégis irányadóak. Azt már számolni sem érdemes, ha kettőnél többen mennek, vagy talán gyerekekkel, melyik éri meg jobban. Ezek után érthető, hogy a vonatokon miért mondják be, hogy „Köszönjük, hogy a vasutat választották”. Végül is, mi teszünk szívességet azzal, hogy lemondunk kényelmünkről, persze csak abban az esetben, ha ezt megtehetjük.

Kategóriák: Magazin

Egy Válasz eddig.

  1. ray ban aviator szerint:

    ray ban aviator…

    Great site! I genuinely really like how it is straightforward on my eyes and the info are well prepared.I am questioning how I may be notified when a new submit has been made.I’ve subscribed to your RSS feed which need to do the trick! Have a wonderfu…

Kiemelt Videó

NFseC – az új...

Megjelent: 2018. január 2.

Csökkent az üzemanyagok ára

Megjelent: 2017. április 28.

Audi RS3 LMS USA...

Megjelent: 2017. április 27.

Emelkedik az üzemanyagok ára

Megjelent: 2014. szeptember 15.

“A legszínvonalasabbbb hazai Audis...

Megjelent: 2014. július 30.

Újabb csökkenés a kutakon

Megjelent: 2012. május 15.

Hirdetési lehetőség

Megjelent: 2011. március 13.

Radarkörkép: Spanyolország, Portugália

Megjelent: 2012. július 21.

Audi A8 4.2 TDI...

Megjelent: 2011. október 19.

“A legszínvonalasabbbb hazai Audis...

Megjelent: 2014. július 30.

Jelenlegi üzemanyagárak:

Benzin:
359
Dízel:
356

Audi találkozók elsőkézből

Oldalunk jóvoltából bármikor értesülhetsz az országban megrendezésre kerülő találkozókról. Sőt, Te magad, szervezőként is kérheted, hogy feltüntessük a találkozód.

Kövess minket a Facebook-on!

Képek az Instagramról:


Instagram