Az Audi július 12 és 14 között egy rendezvény keretein belül ünnepelt három fő évfordulót.

  • 30 éve Hannu Mikkola megnyerte a World Rally Championship versenyt egy Audival
  • 25 évvel ezelőtt az Audi nyerte meg a TransAm versenysorozatot az Egyesült Államokban
  • 20 éve került először megrendezésre a Festival of Speed

A Goodwood-i fesztivál idén huszadik alkalommal került megrendezésre. A Festival of Speed a legnagyobb történelmi motorsport esemény a világon, melyre az egész világról 150 ezer látogató érkezik Angliába. A rendezvényhez az Audi is hozzájárult, nem kevesebb, mint egy ikonikus autóval, egy Auto Union Type C versenyautóval 1936-ból. E mellett az Audi Sport a fesztivál alkalmából két nagy esemény évfordulóját is ünnepelte. 1983-ban, harminc évvel ezelőtt Hannu Mikkola volt az első, aki egy Audi kormánya mögött nyerte meg World Rally Championship futamát, a híres Audi Rallye Quattro A2-vel. A másik ünnepelt esemény a 25 évvel ezelőtti TransAm versenysorozat díjának megszerzése, az akkor még éppen csak bemutatásra került Audi 200 Quattro-val.

Quattro

Az idei fesztiválon Hannu Mikkola visszatekinthetett a motorsportban betöltött szerepére.Angliában történt, hogy megszerezte a World Rally Championship címét, harminc évvel ezelőtt. Egy emlékezetes novemberi napon ’83-ban, a RAC Rally szezonzáró eseménye zajlott. Mikkola addigra elnyerte a legtöbb pontot, és csak Walter Röhrl előzte meg Őt a rangsorban. Végül Walter nem indult, így Mikkolának csak be kellett fejeznie a futamot, hogy megnyerje a címet. Mikkola így emlékszik: „Hatalmas volt a feszültség, de mikor szembesültem a történtekkel, már nyugodtan tudtam vezetni…”

Festival of Speed Quattro

Az Audi Tradition egy meglepetéssel készült Hannu Mikkolának: Az Audi AG történelmi ügyekkel foglalkozó részlege néhány éve megszerezte azt az autót, amely 1983-ban megnyerte a RAC Rallyt. A felújítás, mely során többek közt az autó eredeti fényezését is visszakapta, nemrég fejeződött be. A fesztivál alkalmából a világbajnok felkérést kapott, hogy üljön be újra egykori autójába és álljon rajthoz. Mikkola így nyilatkozott: „Visszaülni abba az autóba, amit vezettem, nagyon érzelmes élmény.”

Festival of Speed Audi 200

Az előbbiekben felidézett esemény után mindössze öt év elteltével ’86-ban az Audi Sport bemutatta a 200 Quattrot. Az ingolstadti autógyár a bemutatás után pár hónappal megrohamozta az amerikai TransAm versenysorozatát. A versenyre küldött gépeket öthengeres turbómotorral szerelték, melynek teljesítménye 510 lóerő. A szezon végére az összkerekes Audi a 13-ból nyolc versenyt megnyert, majd elvitte a gyártók világbajnoki címét. Az Audi sofőrjei Hurley Haywood, Hans-Joachim Stuck és Walter Röhrl voltak. A vezetői címet Haywood kapta. A fesztivál alkalmából Hans-Joachim Stuck ült be az Audi 200 quattro TransAm volánja mögé.

Festival of Speed

Az idei alkalom is hasonlóan színvonalas volt, mint az előző években. Az Audi mérhetetlenül feldobta a rendezvényt. Számomra nagy szó, hogy meghívták az egykori versenyzőket, és így ünnepelték az évfordulókat. Reméljük, jövőre is hasonlóan jó lesz.

[nggallery id=31]

Kategóriák: Audi Sport, Magazin

Lépj be a Facebook-ra, hogy hozzá szólhass.

Kiemelt Videó

NFseC – az új...

Megjelent: 2018. január 2.

Csökkent az üzemanyagok ára

Megjelent: 2017. április 28.

Audi RS3 LMS USA...

Megjelent: 2017. április 27.

Emelkedik az üzemanyagok ára

Megjelent: 2014. szeptember 15.

“A legszínvonalasabbbb hazai Audis...

Megjelent: 2014. július 30.

Az elektromos A2

Megjelent: 2011. szeptember 2.

Audi A2

Megjelent: 2011. szeptember 7.

Audi S7

Megjelent: 2011. június 11.

Újítás az Audi mérnökeitől!

Megjelent: 2011. március 17.

Audi A1 ABT

Megjelent: 2011. december 7.

Jelenlegi üzemanyagárak:

Benzin:
359
Dízel:
356

Audi találkozók elsőkézből

Oldalunk jóvoltából bármikor értesülhetsz az országban megrendezésre kerülő találkozókról. Sőt, Te magad, szervezőként is kérheted, hogy feltüntessük a találkozód.

Kövess minket a Facebook-on!

Képek az Instagramról:


Instagram